Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en is na Amsterdam de grootste stad van deze provincie. Haarlem is een bruisende stad, waar voor jong en oud genoeg te beleven en te zien is. Ben jij een dagje of misschien wel een weekendje Haarlem aan het plannen en ben je nog op zoek naar leuke activiteiten om te gaan ondernemen?

In dit artikel vind je onze top 5 dingen te doen in Haarlem, genoeg inspiratie dus om meerdere dagen in Haarlem mee te kunnen vullen.

  1. De Grote Markt

De Grote Markt is het middelpunt van het centrum van Haarlem. Op dit plein wordt iedere zaterdag een warenmarkt gehouden. Behalve op het plein zelf, is er ook rondom de Grote Markt genoeg te zien. Het imposante Stadhuis van Haarlem bevindt zich aan de Grote Markt. Aan de andere kant van de Grote Markt vind je de Grote of Sint-Bavo Kerk, een kerk gebouwd in Gotische stijl met een kerktoren van maar liefst 75 meter hoog. Verder zijn ook de Vishal en de Vleeshal te vinden aan de Grote Markt. Hier werd vroeger vis en vlees verkocht, maar tegenwoordig dienen de hallen als ruimtes voor tentoonstellingen en kunstexposities.

  1. Winkelen

De afgelopen jaren is Haarlem maar liefst 3 keer verkozen tot leukste winkelstad van heel Nederland. Een dagje shoppen in Haarlem is dus zeker een goed idee. De meeste winkels bevinden zich in de Grote Houtstraat, hier kan je zowel terecht voor het shoppen bij internationaal bekende merken als voor het rondneuzen in knusse boetiekwinkeltjes. In de diverse kleinere zijstraatjes van de Grote Houtstraat (ook wel de Gouden Straatjes genoemd) vind je tientallen verborgen winkeltjes, die de meest unieke en bijzondere producten verkopen.

  1. Bezoek een museum

De stad Haarlem kent meerdere interessante musea. De twee meest bekende musea in Haarlem zijn het Frans Hals museum en het Teylersmuseum, allebei te vinden op loopafstand van het stadscentrum van Haarlem. Het Frans Hals museum beschikt over de grootste collectie schilderijen geschilderd door de bekende Nederlandse schilder Frans Hals. Het Teylersmuseum is het oudste museum van heel Nederland en is een museum voor wetenschap en kunst.

  1. Genieten op een terrasje

De stad Haarlem stikt van de gezellige terrasjes, verspreid over de hele stad. Bijvoorbeeld op de Grote Markt, maar ook langs het water van het Spaarne, vind je terrasjes waar je heerlijk in de zon kunt genieten van een drankje en wat te eten. Zit je liever wat meer in de luwte? In de smallere straatjes van de binnenstad zijn ook diverse kleinere terrasjes te vinden.

  1. Molen de Adriaan

Molen de Adriaan is toch wel hét boegbeeld van de skyline van Haarlem. De molen is na een alles verwoestende brand geheel opnieuw opgebouwd in 1932, dit doet echter niets af aan de prachtige architectuur van de Adriaan. De Adriaan is een typisch voorbeeld van een Nederlandse molen. De stelling van de Adriaan is toegankelijk voor publiek, vanaf deze stelling heb je een wijds uitzicht over het gehele Haarlemse stadscentrum.