Reactie op Cambrinus Concerten

  Uw reacties

  Een uniek optreden van Egbert Derix met Maurice Hermans in “Rondom Toon” (op woensdag 28 mei 2014) leverde de volgende recensie op van Jan Duijf:

  TOON WAS EVEN HIER-EGBERT DERIX ONTMOET… een terugblik

  Een nieuwe serie ‘Egbert Derix ontmoet… ‘ had gisteren zijn vuurdoop. Interessante artiesten op het Cambrinuspodium, onderling allen zeer verschillend aan Egbert’s zijde… en wat gebeurt er dan? Een ontmoeting, een gesprek, een uitnodiging om eens iets anders te doen… en veel muziek. Dat is de opzet… en iedere keer met een andere naam.
  Deze eerste in de serie werd een ontmoeting met Maurice Hermans, jawel, de zoon van… en voor Egbert een ultieme ontmoeting met Toon zelf.

  Egbert en Maurice
  Maurice sprak, dichtte en zong en Egbert antwoordde vanachter zijn piano, soleerde en droeg de avond stijlvol op pianoklanken naar een mooi waardig einde toe. Het werd een avond over harmonie, over liefde, over de grote dingen die vaak zo klein gekoesterd worden en de kleine dingen die pas groot worden als je ze ziet. En Maurice liet als dichter, schrijver en vertolker die kleine dingen zien… zijn vader waardig.

  Op Toonse wijze
  De vindtocht van Maurice, die net als zijn vader op zoek is naar die mooie kleine dingen in het leven, leverde vele momenten van plezier en verwonderingen op. Op Hermansiaanse wijze, beter gezegd op Toonse wijze toonde Maurice Hermans wie hij was. Een man die doordongen is van het werk van Toon, doordongen van zijn stijl en timing. En alhoewel het gevaarlijk is om je te meten aan Toon, zijn zoon Maurice bleef niet alleen zichzelf… hij bléék een stukje Toon.
  Maurice is geen groots zanger, integendeel, maar dat is niet erg. Maurice wist hij te roeren met dat stukje Toon in hem. Als je de ogen dichtdeed klonk het soms alsof Toon in huis was die zong en als je rondkeek dan zag je dat het publiek geroerd was…

  Toon was er zelf…
  Als primeur werden voor het eerst een aantal nog volstrekt onbekende liedjes van Toon door Maurice gezongen en verwoord. En Egbert droeg die woorden, die timing en stijl vol waarde tot op grote hoogte met zijn pianomuziek. Een beter pianist én componist – alle muziek onder de gedichten van Maurice en Toon waren van hem – hadden de beide Hermansen zich niet kunnen wensen. Hij voorzag de teksten niet alleen van muziek, hij vervolmaakte ze. Het voelde als een hoogtepunt toen op het einde van de show voor het eerst voor publiek – wederom een primeur – de stem van Toon zelf door de ruimte klonk. Onbekende opnamen van Toon, die hij had ingesproken – en sommigen daarvan kort voor zijn dood – , werden door Egbert live op piano begeleid. Als componist heeft hij niet met Toon kunnen overleggen, maar iedereen moet gevoeld hebben dat Toon hier zéér content mee zou zijn geweest. Woorden en muziek raakten elkaar…

  Tussen de groten
  Op de cd ‘In a Mellow Toon’, die deze avond voor het eerst werd gepresenteerd, staan achter alle nummers netjes Toon Hermans-Egbert Derix als de schrijvers ervan genoemd. En – voor mijn lekengevoel – als je met zó’n groot artiest als Toon je de helft van een componistenduo mag noemen, een man die op wereldniveau geplaatst mag worden tussen mensen als Sinatra, Piaf of Brel, dan moet dat net zo bijzonder zijn als wanneer iemand de associatie zou maken naar dat andere grote duo Lennon-McCartney. Voorwaar geen kleinigheid werd hier waargemaakt…

  Lente Me
  Voor wie nog zou twijfelen aan de status van Toon, die verwijs ik graag naar de You Tube video hieronder, waar van dit optreden de live-opname staat van ‘Lente Me’, wat mij betreft het Nederlandse equivalent van Brel’s ‘Ne me quitte pas’. Luister het liedje af, tot aan het allerlaatste einde. Maurice en Egbert, bedankt voor een mooie en inspirerende ervaring…

  Enkele andere reacties van bezoekers:

  “Ik was erbij gisterenavond, genoten van gedichtjes, liedjes van Maurice Hermans, en van Toon Hermans. Nu wordt weer duidelijk wat muziek met een mens kan doen. Mede door de begeleiding op piano door Egbert Derix kregen de versjes en liedjes nog meer lading die me raakte. Zelfs vanochtend weer na het beluisteren van de CD. Egbert bedankt…” (Bart Vlemmix).

  “Gisteren gehoord en gezien het eerste optreden van Maurice Hermans en Egbert Derix in de reeks “Rondom TOON” De woorden van Maurice hebben mij diep geraakt. Het pianospel van Egbert diep ontroerd. Dank jullie hiervoor” (Georges van de Ven).

  “Lente me” van Toon Hermans op You Tube:


  Op het concert van Arno Adams met Jo Didderen en Mike Roelofs op woensdag 21 mei 2014 werd gereageerd door gasten uit Almelo:

  Beste mensen van Cambrinus,
  Ineke en ik hebben een prachtig concert meegemaakt in Cambrinus. Wat een ouderwetse avond. Een mooie avond met Arno. Zijn cd maandagmorgenzon kenden we natuurlijk al uit ons hoofd aangezien we die veel thuis draaien. Wat een mooie kerel. En de begeleiding is ook super door Roelofs en Didderen. Maar wat ons ook enorm aansprak is dat er niemand lulde tijdens de muziek. Iedereen was stil wat een verademing! Daardoor kwam de muziek en de tekst prachtig binnen en maakte Arno en de band nog meer indruk. Het kan dus nog. Ook betalen via bierviltje is zo iets wat je nog zelden meemaakt.
  Nogmaals dank. Als we in de buurt zijn gaan we zeker kijken wat er bij jullie te doen is.
  Groeten van Ineke en Martin Gerrits uit Almelo.


  Zaterdag 17 en zondag 18 november 2012 speelden Egbert Derix en John Helliwell de sterren uit de hemel. Hieronder enkele reacties vanuit het publiek:

  Als “hobbymuzikant” speel je dat, wat je zelf graag wilt spelen in een coverband en hoopt op enige reactie vanuit het publiek. Zo speelden we ook afgelopen vrijdag in de Irisch Pub in Eindhoven, het publiek heeft zich goed vermaakt, het personeel op de bar, hier en daar een noot gemist, niemand die ’t hoort (hoop je) en neemt je voor om het de volgende keer weer beter te doen dan deze keer. Dan…………kom je op een druilerige zondagmiddag in een biercafé genaamd “Cambrinus” in Horst wat even lijkt op een Jazzclub uit de vijftiger jaren, maar dan zonder de rook, waar op een klein podium een vleugel, een mooi drumstel, een joekel van een contrabas en een paar saxofoons staan. Hier speelt vanmiddag Egbert Derix die wordt bijgestaan door Mr. John Helliwel, “DE” saxofonist van Supertramp. Niet alleen hij maar ook Egbert speelt fantastisch en raakt me door z’n gevoelige manier van spelen. Als Egbert dan vertelt dan John hem heeft gevraagd om bij een intro van de Sax, het pedaal van zijn piano in te trappen zodat alle snaren los komen te liggen en door de resonantie van het geluid van de saxofoon de snaren een prachtige sound weergeven, hoor je werkelijk, mede door de geweldige stilte van het publiek, een oorstrelend geluid uit de kast van de piano komen. Super….( tramp )!! Zoals al gezegd, een muisstil publiek, geweldige muziek en sfeer. Iets wat wij als “coverbandje” nooit zullen bereiken en onze vingers ook maar niet aan zullen branden. Ik heb wederom genoten van deze prachtige muziek en raad iedereen aan die dit leest eens te komen naar “Cambrinus” om de de sfeer te snuiven van echte fantastische muziek, die door geen enkel coverbandje ooit gemaakt zal worden. Geniet van de bijgevoegde video.


  Afgelopen zondag waren we te gast in Café Cambrinus te Horst. In goed gezelschap van Guus, Carla & Peet bezochten we het, voorlopig, laatste concert dat Egbert Derix gaf samen met Supertramp saxofonist John Helliwell. De setting voor het concert was perfect. Zelf bezoek ik nog al regelmatig grote festivals of stadionconcerten. Het is dan wel een verademing om weer eens een keer muziek te horen in een kleine, intieme sfeer. Wat dat betreft heeft Café Cambrinus mijn hart veroverd en zal ik er zeer waarschijnlijk vaker te vinden zijn.
  Het eerste gedeelte van het optreden was lekker rustig, “mellow” zoals Egbert het zelf benoemt. Tussen de nummers door vertelt de zeer getalenteerde pianist mooie ervaringen en neemt hij het publiek mee in de inspiratie voor zijn composities. Dat Egbert niet alleen een briljant muzikant maar ook een goed verhalenverteller is dat wisten we al van zijn literaire uitspattingen op Facebook. Om het hem zelf te horen vertellen, met de nodige gortdroge humor, maakt het nog smeuïger.
  De muziek is heerlijk en alle vier de muzikanten, naast Egbert en Helliwel op contrabas Norbert Leurs en op Drums Sjoerd Rutten, krijgen ruimschoots de mogelijkheid om het publiek te overtuigen van ieders individuele kwaliteiten. Als kwartet is het samenspel prima en de timing perfect.
  Na de pauzes introduceert Egbert de zangers Joosje Jochems. En ja hoor, gelukkig, ze bestaan nog. Zangeressen die meer kunnen dan alleen een kloon proberen te zijn van Whitney, Beyoncé of Adele. Haar stem raakt diep, is gevoelig, en heeft een prachtige dynamiek. Er waren momenten dat haar stem, gecombineerd met de klanken van de piano en de saxofoon, kippenvel veroorzaakte bij de aanwezige muziekliefhebbers. Zelf werd ik het meest geraakt door de fantastische uitvoering van Supertramp’s hit “The Logical Song”. We kennen het nummer allemaal al jaren en ik vind het persoonlijk zeker niet het beste van Roger Hodgson cs. maar deze versie was absoluut subliem. Zeker door de ontboezemingen eerder van Egbert over zijn kennismaking met het album “Breakfast In America” en de wijze waarop Joosje het nummer ten gehore bracht, kreeg ik het gevoel eindelijk de tekst goed te kunnen duiden. Het zorgde voor een brok in mijn keel en ik zag aan de mensen om me heen dat er meer waren die emotioneel geraakt werden door deze magnifieke uitvoering. Ik stel voor: opnemen en uitbrengen!
  In 2004 nam Egbert met het Searing Quartet het album Starling Hill aan. Hij greep tijdens het concert dit album aan om zijn moeder te bedanken. Vrij vertaald is Starling Hill in het Nederlands Spreeuwenberg, de meisjesnaam van zijn moeder. “Zonder haar waren we allemaal niet hier vandaag”, aldus Egbert. Dit kon op een groot applaus rekenen en de aanwezige moeder genoot er van. Een mooi gebaar.
  Van het album Starling Hill werd het nummer If We’d Known (just how right we were going to be). Met dit nummer werd het concert afgesloten nadat Egbert uitleg had gegeven hoe dit nummer het vertrekpunt is geweest voor de intensieve samenwerking tussen Egbert en John Helliwell. Voor de liefhebber een mooi puzzel om eens zelf uit te zoeken. Het beluisteren van Starling Hill is daarvoor wel een vereiste.
  Na een geweldige toegift, nogmaals met Joosje, zat het concert er op. Na nog even een hand geschud te hebben met John Helliwell (inclusief de aankoop van een gesigneerde CD) was er nog even tijd om gezellig bij te praten met Egbert. In dat gesprek lichtte Egbert een paar tips van de sluier op over toekomstige projecten. Dat zorgde bij mij voor de zoveelste keer kippenvel op die dag. Waarom? Ik laat het graag aan Egbert over om mee te delen wat hij komend jaar nog allemaal voor wilde, mooie plannen heeft: Egbert Derix.


  Het Festival “Cambrinus, Kunst en de Buren” riep de volgende reactie op:

  Dag Jan Duyf,

  Jouw feest en dat van “Kunst en de buren” is voorbij. De herinnering blijft en zal nog lang nagalmen.

  José en René Poels


  Het concert vanmiddag (17-1-’10) van de Matthijs Leeuwis band was GEWELDIG!
  Goeie teksten, goeie muziek, goed performance.
  Bertie


  Enkele reacties op de Spirit of Jazz…
  The Spirit of Jazz: geslaagd!!! Volgend jaar weer?
  Ruud

  Voor herhaling vatbaar! Geweldig!
  Ria en Ineke, Well

  Super, geweldig, wauw…
  We willen alle mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet voor het neerzetten van een nieuwe traditie van harte feliciteren met deze Spirit of Jazz! Een diepe buiging.
  Karen en Ron, Meterik

  We zijn wat langer gebleven als gepland. Geen overwerk, maar fun!
  Math Peters en Bo Nemec (TV Limburg)

  Super genoten! Volgend jaar ben ik er weer!
  Michaële

  Te gek… Volgend jaar weer!
  Karin

  Wij zijn er volgend jaar weer bij, maar dan als enthousiast publiek en over 40 jaar als hoofdact!
  Superfestival! Bedankt dat we hier mochten spelen. Cambrinus rules!
  Maartje & Lizzy (Razzle Dazzle)

  Super mooi (en veels te goedkoop)!
  Fenne, Broekhuizen

  Na een dag en nacht hard werken samen met het team van Cambrinusconcerten, kunnen we terugkijken op een zéér geslaagd en fantastisch jazzfestival.
  Wie dit niet heeft meegemaakt moet volgend jaar zeker komen. Horst is iets zeer moois rijker geworden. Het was voor ons een genoegen. Bedankt.
  Team De Kasteelboerderij / Mia en Frank

  Wil jullie nog even extra danken voor de goede zorgen tijdens Spirit of Jazz!
  Ik hoop echt dat dit een jaarlijks terugkerend festival wordt.
  Fantastische sfeer en publiek.
  Alle goeds en groeten, Peter Hermesdorf (saxofoon Searing Quartet)

  De Spirit zat er gisteren behoorlijk in. Te gek. Art for Artsake zou ik zo zeggen.
  Paul van Dooren (Ten Productions / Uitwijzer)

  Complimenten over het meer dan geslaagde festival!
  Marcel Joosten (fluit Surfcake)


  Ik was gisteravond voor de eerste keer bij een concert bij jullie. Nou, in een woord geweldig. Sfeer goed, bediening goed en muziek natuurlijk ook geweldig, maar dat is niet zo moeilijk als je een fan van Hans Theessink bent. Kortom geweldig, ik hoop nog vaak bij jullie te komen.
  Jan Geenen, Roermond


  Hello from Croatia
  You know me – recorddealer from Croatia.
  I will be staying for a week in Netherlands and would like to attend to Iain Matthews concert with my friend on 09th. April in your fantastic musical pub.
  Thanx in advance.
  Greetings from Zagreb, Croatia
  Darko Mikulec


  Ik heb genoten van het concert. Fantastisch te zien hoe Albert moe het podium opklom en daarna totaal opleefde.
  Mijn vrouw zei, dat hij een jeugdige uitstraling kreeg en samen met niet in de laatste plaats de toetsenman, een frisse performance neerzette.
  Een topconcert, zoals ik vroeger “country, Billie and Roll” beleefde.
  En een gitaar- en toetsenspel waar ik jaloers op ben.
  Tot de volgende keer!!!
  Jan (Huijbers) de pianoman, Beegden.


  Betreft concerten Albert Lee
  Hierbij wil ik U mijn complimenten maken betreffende de concerten van Albert Lee.
  Het is werkelijk voortreffelijk !!!
  Zelden maak je deze gezelligheid de sfeer en de mogelijkheid tot een praatje met de artiesten van de wereldtop mee. Voor mij is dit de top!!!!
  Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en ben volgend jaar weer graag van de partij. Als cijfer EEN DIKKE 10 !
  groeten, W van Eck.


  Het was weer geweldig bij Albert Lee en bedankt voor de fijne ontvangst en goede zorgen.
  Gerda, Jan, Annemieke, Melissa en Karel.
  Bodegraven.


  Hallo Cambrinus Concerten,
  We hebben er weer van genoten. Prima muziek, geweldige sfeer.
  Groet en hopelijk tot volgens jaar,
  Sandra Gerlach, Amersfoort


  Hoi muziekliefhebbers,
  Wat een concert weer van Albert Lee and friends. ‘It was amazing’ . Zo moet Rock and Roll gespeeld worden.
  En wat een drummer. Zelden gezien en gehoord.
  Ik laat me weer snel verrassen door jullie.
  (De keuze voor alleen Lindeboom vond ik minder!!!)
  Ga zo door.
  Groetjes, Rob, Venlo.


  Hallo Cambrinus,
  Ich lese gerade Eric Clapton’s Buch “Mein Leben”.
  Als ca. 20-jähriger junger Mann nennt er ALBERT LEE “eins meiner Vorbilder”.
  Ich freue mich darauf, diesen Mann am 9.3. wieder live bei Euch in Horst zu erleben.
  Viele Grüße, Hans Josef, Köln.


  Prachtige site, heb al een paar leuke items gezien (Hans Theessink bv).
  Verheug me nu al op dit nieuwe jaar. Nogmaals: Paul: petje af.
  Jullie allen een spetterend en muzikaal 2008.
  Lei Linskens, Grubbenvorst


  Dik verdiend compliment voor jullie webmaster i.v.m. de mooie en overzichtelijke website!!!
  Happy New Year for all of you!
  Thea, ricobluesband@hotmail.com, Boxmeer


  Mooie site!
  We wensen u allen een fantastisch 2008!
  Rutger en Carla Gerrets


  De site is mooi, leuk dat je ook youtube filmpje kan bekijken zo.
  Ik keek nooit echt op de oude, dus weet niet wat er verbeterd/evt. verslechterd (wat ik me niet kan voorstellen) is.
  De allerbeste wensen voor jullie beiden!
  Liefde, gezondheid, creativiteit èn veel klandizie en wellicht ooit een concert van Bren, Ron, Thijs en mij!
  dream on….
  lieve groet, Michaele, Horst


  Hee Jan en de rest van de organisatie. Mooie website! Staat vanaf nu in mijn Favorieten.
  Jac Hanssen, Horst.
  P.S.: nog de beste wensen aan iedereen.


  He mensen, hartstikke mooie website, professioneel en overzichtelijk.
  Veel succes in 2008!!
  Groetjes, Joke en Marian


  Allereerst wens ik jullie allemaal een gelukkig 2008!
  Gefeliciteerd met de prachtige nieuwe website. Stijlvol en heel overzichtelijk.
  Ik ga hem nog vaak bezoeken.
  Karien Cloostermans, Sevenum.